ABC-vrouwen pakken ondervoeding aan in Bandundu

Lire ce message en Français? Cliquez ici

MISSIE EN DOELEN VAN ABC

ABC wil in de eerste plaats vrouwen stimuleren om actief te zijn in ontwikkeling, voor zichzelf en voor hun land (Congo en/of België).
Dit op de eerste plaats via opleiding: Voor moderne familiale landbouw, verwerking tot kwaliteitsvoeding en andere activiteiten die winst opleveren en de vrouw en haar gezin uit de armoede halen.
Wij steunen de oprichting van vrouwen- en boerenorganisaties door begeleiding van-op-afstand en 1 bezoek per jaar naar Bandundu (Provincie Kwilu) en Kimpese (Provincie Kongo-Central). In Antwerpen en West-Vlaanderen werken wij aan de integratie van de Afrikaanse vrouw in de Vlaamse Gemeenschap.

HISTORIEK VAN ABC

Een 5-tal jaar geleden ontstaan uit een groep mama’s van de Congolese diaspora uit Antwerpen. Dit was een praat- en solidariteitsgroep. Momenteel is ABC geëvolueerd tot een feitelijke vereniging. Eind dit jaar willen wij een VZW worden. Wij zijn ook lid van het 4DE Pijler platform van 11.11.11. en de federatie FMDO.

BESTEDING MIDDELEN voor het project in BANDUNDU
BIENVENUE A BANDUNDU

1) Agro-forestry; bosbehoud van de rand van het tropisch regenwoud en nieuwe aanplantingen die de velden afboorden.
2) Zaaigoed voor bestaande teelten zoals manioc, arachide, maïs, ciboules, ngai ngai, bitekuteku, tomaten, aubergines, pepers, soja, QPM-maïs(non-GMO).
3) Vorming-op-het-veld door een team van agronomen. Begeleiding bij de familiale landbouw en aanleggen van proefvelden, waarvan sommige met combinatieteelten.

EIGENAARSSCHAP

Lokale groep ASB Associatie Solidarité Bandundu, waarvan 2 landbouwdeskundigen (agronomen) deel uitmaken, alsook 2 boerenleiders uit het nabijgelegen dorp Mushie Pentane. De groep “OPA Mushie Pentane” (Organisation des Producteurs Agricoles) bestaat momenteel uit 10 landbouwersgezinnen, die hun eigen velden hebben en ook samenwerken op de gemeenschappelijke concessie.
Voorafgaand aan belangrijke beslissingen, wordt een vergadering voor alle leden bijeen geroepen. Alle problemen en oplossingen worden verzameld en op basis hiervan wordt een plan-van-aanpak opgesteld.

DUURZAAMHEID

“Ondervoeding” werd door de Congolezen als probleem naar voor geschoven. Veel kinderen lijden aan chronische ondervoeding, in het bijzonder een gebrek aan eiwitten. Door meer afwisseling in het dagelijks menu zou dit moeten verholpen worden. Teelten die veel proteïne bevatten, zoals soja en mais worden aangelegd.

Quality Proteïn Maïs

Bedoeling is ook om een proefveld van QPM (Quality Proteïn Maize = veredelde Maïs) aan te leggen. Er zullen demonstraties gegeven worden, om een dagelijkse gezonde bouillie te leren klaarmaken. Zo gaan meer kinderen, dagelijks minstens één gezonde maaltijd krijgen.

ETISCH HANDELEN

Transparantie is voor ABC zeer belangrijk. De boekhouding mag eenvoudig zijn, het is vooral belangrijk dat het geld terechtkomt waar het moet. Wij communiceren regelmatig met 2 verantwoordelijken in Bandundu via WhatsApp of mail.
Het is onze bedoeling om nog een paar verantwoordelijken een GSM te geven voor een nog betere communicatie. In Bandundu-ville worden alle facturen en reçus bewaard.

SENSIBILISERING
ABC met stand op Borgerrio

ABC doet meermaals per jaar stands met Afrikaans eten en informatie. Zo werken wij mee aan Borgerrio, Mariaburgse Feesten, Mabatobato, VreemdeTafels … Ook nemen wij deel aan activiteiten van de federatie FMDO (Federatie van Mondiale en Democratische Organisaties).

SAMENWERKING

Binnen het kader van FMDO, zijn wij gestart met het samenbrengen van die organisaties van de diaspora die actief zijn in Ontwikkeling Samenwerking. Wij hebben ook contacten met iVZW SOLFA (Solidarité Femmes Africaines), waarbij enkele mensen uit Bandundu een stage kunnen volgen bij het SOLFA-project in Kisantu, Bas-Congo.
Wij zoeken nog samen te werken met het landbouwsyndicaat CONAPAC RDC, eventueel ook met Belgische NGO’s en NGA’s die ter plaatse aanwezig zijn.

VORMING

Enkele bestuursleden van ABC volgden vormingen bij AROSA (Antwerpse Raad voor Ontwikkelings- Samenwerking) en FMDO. Onze projectverantwoordelijke volgde cursussen bij 11.11.11./Federatie zoals PCM (Project Cyclus Management).

ONDERSTEUNING 11.11.11.- campagne

In het verleden hebben een paar leden nog meegewerkt met de 11.11.11.-campagne. Gezien een aantal leden erkende vluchtelingen zijn, zijn zij ook gevoelig voor dat thema. Onze secretaris was ook aanwezig bij de ontmoeting Congolezen-Belgen op 25 januari 2020 in het Vlaams-Afrikaans Huis te Brussel. ABC neemt ook deel aan de Synergie-projecten van de Provincie West-Vlaanderen.

Print Friendly, PDF & Email